2024.10.25 14:13 |Kategorija:  Cover news with delay

Traukiasi dalis Deltuvos rinkimų komisijos narių, kaltina Ž. Pinskuvienę mobingu

Vilnius, spalio 25 d. (BNS). Prieš pat antrąjį Seimo rinkimų turą iš pareigų traukiasi daugiausia Širvintų rajoną apimančios Deltuvos pietinės rinkimų apygardos komisijos pirmininkė bei trys nariai. Jie teigia nebegalintys pakęsti Širvintų rajono merės Živilės Pinskuvienės spaudimo.

Deltuvos pietinės apygardos komisijos pirmininkė Aušra Šičkinienė iš pradžių VRK posėdyje nenorėjo įvardyti atsistatydinimo priežasčių, todėl jas pagarsino VRK pirmininkė Lina Petronienė.

„Buvome nuvykę į Ukmergę, aiškinomės priežastis, esu priversta jas nurodyti, – penktadienį sakė L. Petronienė. – (...) nurodytos priežastys „dėl nuolatinio trečiųjų asmenų tiesioginio ir netiesioginio kišimosi į komisijos darbą ir nuolat patiriamo psichologinio spaudimo visais įmanomais būdais, atviro puolimo bei pasisakymų, kuriuos suprantu kaip grasinimą.“

„Kitame prašyme nurodoma: dėl trečiųjų asmenų taikomo nepakeliamo psichologinio spaudimo, trukdančio atlikti komisijos nario funkcijas. Atsisakymas dirbti yra apgalvotas ir nebus keičiamas“, – pridūrė ji.

Po to A. Šičkinienė ir kiti komisijos nariai patvirtino nebegalintys dirbti dėl nuolatinio Širvintų merės daromo spaudomo.

„Nebegalime toliau taip dirbti, nebegalime pakęsti užsipuolimų, purvo pylimo ant mūsų. Mes patyrėme ne vieną kartą, įvardinsiu ir vakar turėjome garsų pasisakymą visos komisijos akivaizdoje“, – sakė nuotoliu VRK posėdyje dalyvavusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos į apygardos rinkimų komisiją deleguota A. Šičkinienė.

„Širvintų merė Ž. Pinskuvienė iš tikrųjų labai negražiai apie mus kalbėjo, pateikė labai daug kaltinimų, pateikė daug reikalavimų, ir tai tikrai ne pirmas kartas, jaučiame nuolatinį, jeigu ne tiesioginį, bet kitų asmenų nuteikinėjimą, ir masinis nuteikinėjimas, labai garsus, nepagarba nei komisijai, nei visiems jos nariams“, – kalbėjo ji.

Pasak A. Šičkinienės, komisijos nariai vieną kartą jau kreipėsi pagalbos, sulaukė daugiau dėmesio, bet situacija negerėjo, ji tik blogėjo. 

VRK posėdyje dalyvavusi Širvintų merė kaltinimus atmetė ir sakė, kad kreipsis į teismą dėl šmeižto.

Ji teigė neturėjusi jokių kontaktų su apygardos komisijos pirmininke.

„Tegul komisijos pirmininkė nesislapsto po Ž. Pinskuvienės spaudimu ar kažkokiu dalyku, nes ji gyvenime iš manęs negavo skambučio, žinutės, išvis jokio bendravimo“, – sakė Ž. Pinskuvienė.

„Jeigu įžeidžiau, tai aš jos labai atsiprašau, bet mes jokio gyvo santykio, išskyrus skundai ant manęs, mes su ja nesam turėję“, – pabrėžė ji.

Pasak merės, tai komisijos pirmininkė daro spaudimą, kad komisijos neliktų, o ir apygardoje rinkimai žlugtų.

 VRK narys Andrius Vaišnys pasiūlė atlikti tyrimą dėl galimo spaudimo rinkimų komisijai.

„Mano pasiūlymas – mums reikia ištirti situaciją, reikia pradėti tyrimą. Spaudimas apygardos rinkimų komisijai nėra toleruotinas dalykas tiesiog paprastai priėmus atsistatydinimą“, – sakė jis.

L. Petronienė atkreipė dėmesį, kad Rinkimų kodeksas draudžia daryti poveikį rinkimų komisijų nariams.

Daugiausia Širvintų rajoną apimančioje Deltuvos pietinėje apygardoje antrajame ture varžosi Lietuvos regionų partijos pirmininkas Jonas Pinskus, jis čia surinko 29,93 proc. balsų, jo varžovė socialdemokratė Indrė Kižienė – 14,54 proc. balsų.

Jeigu J. Pinskus pralaimėtų antrąjį turą, jis prarastų galimybę dirbti Seime, nes Lietuvos regionų partija į parlamentą per sąrašą daugiamandatėje apygardoje nepateko.

Antrasis Seimo rinkimų turas vyks sekmadienį, spalio 27 dieną,

Autorius Paulius Perminas

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: