2024.10.27 23:58 |Kategorija:  Cover news with delay

Socialdemokratai turi galimybę suformuoti stabilią koaliciją, sako ekspertai

papildysime

Vilnius, spalio 27 d. (BNS). Lietuvos socialdemokratų (LSDP) partijai laimint Seimo rinkimus, BNS kalbinti politologai sako, kad jie turi perspektyvą sudaryti stabilią valdančiąją koaliciją, kurią sudarytų trijų partijų atstovai.

LSDP anksčiau skelbė ketinanti formuoti valdančiąją daugumą su Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), socdemų lyderė Vilija Blinkevičiūtė dar sekmadienį susitinka su jų atstovais.

Pirmajame ture prieš dvi savaites socialdemokratai iškovojo 20 Seimo narių mandatų, o sekmadienį vykusiame antrajame ture šios partijos kandidatai pirmauja arba laimėjo 30 vienmandačių apygardų.

Klaipėdos universiteto (KU) Viešojo administravimo ir politikos mokslų katedros lektorės Gabrielės Burbulytės-Tsiskarishvili teigimu, toks rezultatas išsklaidė dvejones dėl koalicijos stabilumo ir gali užtekti trijų minėtų partijų „ganėtinai stabiliai veikiančiai daugumai“ suformuoti.

Pirminiais Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, demokratai Seime turės 14, liberalai – 11 vietų.

„Atsižvelgiant į tai, kad bus ir pavienių asmenų (...), prisiminkime Lenkų rinkimų akcijos atstovus, kurie tikrai galėtų būti papildomas priedas prie koalicijos arba netgi jos sudėtyje. Panašu, kad bus suformuota stabili koalicija ir net greičiausiai be „Nemuno aušros“, – kalbėjo politologė.

Jai pritarė Vilniaus universiteto (VU) Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorius Ramūnas Vilpišauskas.

„Galimybės socialdemokratams turėti koaliciją, kurią sudarytų tik trys partijos, atrodo, – geros. Nes prieš antrą rinkimų turą nebuvo aiškumo dėl to. Ir manau, kad tai jiems bei jų partneriams suteikia galimybę rinktis ir (turėti – BNS) stipresnes derybines pozicijas, ypač kalbantis su Ramūnu Karbauskiu ir Ignu Vėgėle“, – sakė jis.

Pirminiais duomenimis, „valstiečiai“ Seime turės aštuonių narių frakciją, o „Nemuno aušra“ – 19 narių frakciją.

Liberalai – mažai tikėtina, bet įmanoma alternatyva „valstiečiams“

G. Burbulytės-Tsiskarishvili teigimu, galimi keli valdančiosios daugumos formavimo scenarijai. Vienas variantas – kai koalicija sudaroma be „valstiečių“ su liberalais, kitas variantas – be liberalų, bet su „valstiečiais“.

„Čia vėlgi yra klausimas, ar yra galimas dar vienas variantas, apie kurį buvo kalbama, kad būtų formuojama koalicija ir būtų politinė jėga greta koalicijos. Nedalyvaujanti joje, bet pritarianti jos veiklai. Aš labai sunkiai įsivaizduoju tokiame scenarijuje liberalus. Tokiu atveju, man atrodo, jie efektyviai veiktų ir žymiai jiems būtų palankesnė situacija būti opozicijoje“, – sakė politologė.

Pasak R. Vilpišausko, liberalų alternatyva „valstiečiams“, apie kurią sekmadienio naktį prabilo demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovai, yra mažai tikėtina valdančiojoje daugumoje dėl Liberalų sąjungos idėjinio nesuderinamumo su socdemais.

„Jeigu galvojama apie poziciją, pradedama galvoti ir apie tai, ką gali tekti daryti, kokias nuostatas atsinešti į derybas. Ir aišku, kad Liberalų sąjūdžio ir socialdemokratų partijos dalis nuostatų skiriasi, ypač dėl mokesčių politikos“, – kalbėjo R. Vilpišauskas.

„Tad manau, kad su tuo susijęs socialdemokratų atsargumas. Ir nepasakymas aiškiai, ką jie kviečia, suteikia tvirtesnes derybines pozicijas derybų pradžioje. Tuo labiau, kas LVŽS, net jei sutartų su Lenkų rinkimų akcijos išrinktais atstovais būti vienu derybiniu bloku, ko neatmesčiau, vis tiek turėtų mažiau vietų, atrodo, nei Liberalų sąjūdis“, – sakė jis.

Pasak R. Vilpišausko, socdemų tikslas – turėti kuo mažiau koalicijos partnerių, bet tuo pačiu, kad balsų skaičius nesvyruotų ties 71.

Pirminiai rinkimų rezultatai rodo, kad iš demokratų, socdemų ir „valstiečių“ sudaryta koalicija Seime turėtų 70 balsų iš 141.

Tuo tarpu koalicija iš socialdemokratų, „Vardan Lietuvos“ ir Liberalų sąjūdžio turėtų 75 balsus.

Valdantieji Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai parlamente preliminariai turės antrą pagal dydį 27 narių frakciją.

Autorius Dominykas Biržietis

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: