2024.10.28 08:37 |Kategorija:  Cover news with delay

V. Blinkevičiūtė: socdemai rinkimuose pasiekė istorinę pergalę, naujų reformų neplanuoja (papildytas)

papildymai nuo ketvirtos pastraipos

Vilnius, spalio 28 d. (BNS). Socialdemokratų lyderė Vilija Blinkevičiūtė sako, kad jos vadovaujama partija Seimo rinkimuose pasiekė istorinę pergalę. Pasak jos, būdama valdžioje ji naujų reformų neplanuoja.

„Mes, socialdemokratai, pasiekėme istorinę pergalę, kurios turbūt jau nebuvo keletą dešimtmečių, kada laimėjome tiek daugiamandatę, tiek vienmandatėse (apygardose – BNS), iškovoti net 34 mandatai ir 18 daugiamandatėje“, – pirmadienį BNS ir LRT surengtoje porinkiminėje spaudos konferencijoje Valdovų rūmuose Vilniuje sakė V. Blinkevičiūtė.

„Mūsų partijos rinkimų programoje labai aiškiai buvo pasakyta (...), kad jokių naujų reformų mes neplanuojame ir nedarysime“, – kalbėjo socdemų lyderė.

Anot jos, reformos švietimo ar sveikatos srityje „atnešė tik nepasitenkinimą ir žalą žmonių tarpe“.

V. Blinkevičiūtė pakartojo, kad toliau bus tęsiamos derybos dėl koalicijos formavimo tiek su Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“, tiek su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

„Tiesiog tai yra konsultacijos, apsikeitimas nuomonėmis. Ir taip, kaip sutarėme, sudarome derybines grupes ir tos derybinės grupės dirba tarpusavyje, derindamos partijų programas, bendrus veiksmus“, – sakė socialdemokratų lyderė.

Pasak jos, galutinį sprendimą dėl valdančiosios koalicijos priims socialdemokratų prezidiumas, o vėliau ir taryba – prezidiumo posėdis numatytas šį trečiadienį, o taryba planuoja rinktis kitą savaitę.

Socialdemokratai būsimajame Seime turės 52 mandatus, demokratai – 14, o „valstiečiai“ – aštuonis, tad gali sudaryti valdančiąją daugumą su 74 balsais iš 141.

V. Blinkevičiūtė sakė, kad konsultacijos vyksta ir su pavieniais į Seimą išrinktais politikais, tačiau kol kas nėra planų, kad jie galėtų jungtis prie valdančiosios koalicijos.

Anksčiau žadėjusi būti premjere, jei laimėtų Seimo rinkimus, partijos lyderės retorika rinkimų naktį pasikeitė – ji nebepatvirtina, ar vadovaus kitos kadencijos Vyriausybei.

„Bus pasvertos absoliučiai visos aplinkybės, visa tai bus įvertinta ir tada priimtas sprendimas mūsų prezidiume ir mūsų taryboje“, – kalbėjo V. Blinkevičiūtė.

„Gal kol kas padėkime tašką dėl to premjero pozicijos, nes sprendimai bus priimti“, – teigė ji.

Seimo rinkimus laimėjo socialdemokratai, antri liko konservatoriai, trečia – partija „Nemuno aušra“.

Autorė Greta Zulonaitė

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: