2024.10.28 15:37 |Kategorija:  Cover news with delay

NATO patvirtino, kad Pchenjanas pasiuntė karius padėti Rusijai jos kare Ukrainoje (atnaujintas)

Briuselis, spalio 28 d. (AP-AFP-BNS). NATO pirmadienį patvirtino, kad Šiaurės Korėjos kariai buvo pasiųsti padėti Rusijai jos daugiau nei dvejus metus trunkančiai plataus masto invazijai į Ukrainą. 

Aljanso teigimu, kai kurie iš jų jau dislokuoti Rusijos Kursko pasienio srityje, kur Maskva bando atremti Ukrainos puolimą. 

„Šiandien galiu patvirtinti, kad Šiaurės Korėjos kariai buvo išsiųsti į Rusiją ir kad Šiaurės Korėjos kariniai daliniai buvo dislokuoti Kursko regione“, – žurnalistams sakė NATO generalinis sekretorius Markas Rutte (Markas Riutė), turėdamas omenyje vakarinį Rusijos regioną, kuriame Ukrainos kariai nuo rugpjūčio vykdo sausumos puolimą.

NATO vadovas taip pat pareiškė, kad Šiaurės Korėjos karių dislokavimas Rusijoje, siekiant paremti rusų karo veiksmus Ukrainoje, yra prezidento Vladimiro Putino desperacijos ženklas.

„Šiaurės Korėjos karių dislokavimas Kurske taip pat rodo didėjančią Putino desperaciją“, – sakė M. Rutte.

„Stiprėjantis Rusijos ir Šiaurės Korėjos karinis bendradarbiavimas kelia grėsmę tiek Indijos ir Ramiojo vandenyno, tiek euroatlantiniam saugumui“, – pridūrė jis, kalbėdamas spaudos konferencijoje Briuselyje.

Ukraina nuo rugpjūčio pradžios vykdo antžeminį puolimą Kurske ir šiuo metu kontroliuoja kelis šimtus kvadratinių kilometrų Rusijos teritorijos.

M. Rutte nurodė, kad nuo plataus masto karo pradžios žuvo arba buvo sužeista daugiau kaip 600 tūkst. Rusijos karių. Jis sakė, kad Kremlius nebegali tęsti invazijos be užsienio paramos. 

Stiprėjantys Maskvos ir Pchenjano kariniai ryšiai kelia didelį susirūpinimą JAV ir Europos Sąjungai (ES). Tuo metu Rusijos prezidentas V. Putinas ir toliau stengiasi burti antivakarietišką aljansą. 

Praėjusią savaitę Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, remdamasis žvalgybos duomenimis, perspėjo, kad Maskva artimiausiomis dienomis planuoja pasiųsti Pchenjano karius į frontą. Prezidentas pridūrė, kad Šiaurės Korėja rengia 10 tūkst. karių, kurie padės Rusijai vykdyti plataus masto invaziją. 

Anksčiau šį mėnesį JAV, Pietų Korėja ir NATO taip pat teigė, kad tūkstančiai Pchenjano karių jau treniruojasi Rusijoje. 

Vašingtono duomenimis, Šiaurės Korėja į Rusiją mokymams išsiuntė apie 3 tūkst. karių. 

Pirmadienį M. Rutte paragino Maskvą ir Pchenjaną nedelsiant nutraukti šiuos veiksmus. 

Jis pridūrė, kad apie situaciją taip pat buvo informuoti NATO partneriai Ramiojo vandenyno regione, įskaitant Australiją, Japoniją ir Naująją Zelandiją.

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: