2024.10.28 20:16 |Kategorija:  Cover news with delay

Sakartvele dešimtys tūkstančių žmonių susirinko protestuoti dėl įtariamų rinkimų pažeidimų (dar papildytas)

papildymai visame tekste

Tbilisis, spalio 28 d. (AFP-BNS). Dešimtys tūkstančių kartvelų pirmadienį išėjo į gatves, proeuropietiškai opozicijai paraginus surengti masines demonstracijas dėl kaltinimų valdančiajai partijai „pavogus“ šį savaitgalį vykusius parlamento rinkimus.

Sakartvelo prezidentė savo ruožtu pareiškė, kad balsavimas buvo suklastotas naudojant sudėtingus metodus, kuriuos ji siejo su Rusija.

Po šeštadienio balsavimo Kaukazo šalį, kurią anksčiau šiais metais krėtė masiniai protestai, apėmė politinė nežinomybė, o Europos Sąjunga, JAV, Prancūzija ir Vokietija pasmerkė tai, ką pavadino pažeidimais.

Šeštadienį vykusiuose Sakartvelo parlamento rinkimuose pergalę iškovojo valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“, pranešė šalies vyriausioji rinkimų komisija. Remiantis beveik galutiniais rezultatais, „Sakartvelo svajonė“ turi 53,92 proc. balsų, o provakarietiškų opozicijos aljansų sąjunga užsitikrino 37,78 proc. balsų.

Opozicija atmetė balsavimo rezultatus kaip suklastotus ir atsisakė pripažinti pralaimėjimą partijai, kurią kaltina prokremlišku autoritarizmu.

Tuo metu tarptautinė kritika dėl balsavimo pažeidimų stiprėja, o rinkimų stebėtojai teigė atskleidę plataus masto sukčiavimo schemą, kuri pakeitė rinkimų rezultatus valdančiosios partijos naudai.

„Sakartvelo svajonę“ opozicija jau kelis mėnesius kaltina, kad ji nukreipia Tbilisį nuo tikslo įstoti į ES ir grįžta į Rusijos orbitą.

Pirmadienio vakarą, opozicijai paraginus surengti protestus, mojuodami Sakartvelo ir ES vėliavomis dešimtys tūkstančių demonstrantų susirinko prie pagrindinio parlamento pastato Tbilisio centre, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistai.

Jie sugiedojo Sakartvelo nacionalinį himną, o provakarietiškų pažiūrų prezidentė Salomė Zurabišvili, nesutarianti su valdančiąja partija, pasakė kalbą.

„Jūsų balsai buvo pavogti, bet mes niekam neleisime pavogti mūsų ateities“, – sakė ji įsiaudrinusiai miniai ir pridūrė: „Prisiekiu iki galo būti su jumis mūsų kelyje į Europą, kuriai priklausome.“

Opozicijos lyderis Giorgis Vašadzė pareiškė, kad opozicinės partijos nesijungs prie naujojo, jo žodžiais, neteisėto parlamento, ir išreiškė bendrą reikalavimą, kad tarptautinė rinkimų administracija surengtų naujus parlamento rinkimus.

Viena iš demonstrančių, 19-metė studentė Irinė Čkuaseli, sakė: „Kai pirmą kartą išgirdau, kad „Sakartvelo svajonė“ paskelbė pergalę, pasijutau visiškai beviltiškai. Tačiau tai truko neilgai, greitai perėjau prie užsidegimo kovoti už tiesą.“

„Dauguma žmonių jaučia tą patį, ir mes nesustosime, kol šie suklastoti (rinkimų) rezultatai nebus panaikinti“, – pridūrė ji.

Rusiška metodika

S. Zurabišvili, kalbėdama su AFP, teigė, kad per savaitgalį vykusį balsavimą buvo naudojamos gana sudėtingos sukčiavimo schemos.

Anksčiau ji pareiškė, kad rinkimų rezultatai yra neteisėti, ir apkaltino, jos žodžiais, Rusijos specialiąją operaciją, kuria siekta kištis į rinkimus. Kremlius šį teiginį greitai atmetė.

„Labai sunku kaltinti vyriausybę, ir tai nėra mano vaidmuo, bet metodika yra Rusijos“, – AFP sakė S. Zurabišvili ir pridūrė, kad su Maskva sunku turėti reikalų.

Pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje grupė svarbiausių Sakartvelo rinkimų stebėtojų pareiškė, kad aptiko sudėtingo, didelio masto sukčiavimo, dėl kurio rinkimų rezultatai pasikeitė valdančiosios partijos naudai, įrodymų.

Jie paragino skubiai atlikti tyrimą ir pareikalavo anuliuoti bent 15 proc. visų per rinkimus atiduotų balsų, teigdami, kad turi dokumentais patvirtintų įrodymų apie rinkimų klastojimą dešimtyse balsavimo punktų.

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: