2024.09.06 14:24 |Kategorija:  SC - Pranešimai spaudai

Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

Seimo Ateities komitetas: įsipareigojimas ateities kartoms – integrali Lietuvos ateities vizijos dalis

2024 m. rugsėjo 6 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

 „Tapti konstruktyvia ir įtakinga globalios politikos veikėja – tokia ambicija numatyta Valstybės pažangos strategijoje „Lietuvos ateities vizija „Lietuva 2050“, kurią Seimas patvirtino 2023 m. gruodžio 23 d. Vienas iš svarbių klausimų, prie kurio sprendimo šiandien turime galimybę prisidėti, yra atsakomybės ateities kartoms vertybinio principo įtvirtinimas globalioje politikoje“, – sakė Seimo Ateities komiteto pirmininkas prof. Raimundas Lopata, komentuodamas rugsėjo 5 d. įvykusį globalių poveikio koalicijų seminarą „Jungtinių Tautų įgaliotinis ir kitos ateities kartų atstovybės lokaliame, nacionaliniame ir regioniniame lygmenyje“.

Šiame seminare, vykusiame virtualioje erdvėje, buvo pasikeista informacija apie įvairių lygmenų savivaldos, vyriausybines ir parlamentines iniciatyvas visame pasaulyje, kuriomis siekiama, kad priimant viešosios politikos sprendimus būtų atsižvelgiama ne tik į dabar gyvenančių, bet ir ateityje gimsiančių kartų teises ir interesus. Renginyje dalyvavo keli šimtai savivaldos, nevyriausybinių, valstybinių, ekspertinių organizacijų atstovų iš visų kontinentų, buvo pristatytos iniciatyvos, plėtojamos Jungtinėje Karalystėje, Kanadoje, Kenijoje, Australijoje, Jungtinėse Valstijose, Šiaurės ir Vakarų Europos, Pietų Amerikos, kai kuriose Azijos šalyse, bei pasiūlymas Jungtinių Tautų aukščiausio lygio susitikime dėl ateities (angl Summit of the Future), kuris įvyks Niujorke šių metų rugsėjo 22−23 dienomis, įsteigti ateities kartų įgaliotinio institutą JT organizacijoje. Seimas Ateities komiteto iniciatyva parėmė šį pasiūlymą savo 2024 m. birželio 11 d. rezoliucijoje „Dėl Lietuvos Respublikos pozicijos aukščiausiojo lygio susitikime dėl ateities“.

„Atsakomybės ateities kartoms principas kelis kartus minimas mūsų valstybės ateities vizijos „Lietuva 2050“ tekste. Kaip akcentuota ir rugsėjo 5 d. vykusiame seminare, šiame principe užkoduotas itin paveikus politinis pranešimas, suprantamas ir priimtinas įvairiausioms globalios visuomenės grupėms, nuo patyrusių politikų iki ekspertų, nuo didmiesčių jaunimo iki nutolusiose pasaulio regionuose gyvenančių tradicinių bendruomenių“, – sakė R. Lopata. „Įgyvendinant vizijos „Lietuva 2050“ nuostatas būtų prasminga apsvarstyti, ar šiuo principu nevertėtų papildyti mūsų Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos, Valstybės kontrolės įgaliojimų, kaip jau prieš kurį laiką padaryta Kanados, Vengrijos, kai kurių Jungtinės Karalystės dalių administracijoje. Šį klausimą perduosime ateinančios kadencijos Seimo Ateities komiteto žinion“, – apibendrino Ateities komiteto pirmininkas.

 

 

Kontaktinis asmuo
Raimundas Lopata
Ateities komiteto pirmininkas
El. p. [email protected]

Parengė
Seimo Ateities komiteto biuro patarėjas
G.Viliūnas, tel. +370 5 209 6950, el. p. [email protected]

Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

Rodyti: