2024.05.15 13:03 |Kategorija:  Cover news
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl COVID-19 vakcinų įsigijimo, utilizavimo kiekių (dar papildytas)

naujos 2 paskutinės pastraipos

Vilnius, gegužės 15 d. (BNS). Generalinė prokurorė Nida Grunskienė nurodė pradėti ikiteisminį tyrimą siekiant nustatyti, ar perkant itin didelį COVID-19 vakcinų kiekį koronaviruso pandemijos įkarštyje ir vėliau dalį jų utilizuojant nepanaudojus, nebuvo padaryta nusikalstama veika.

Tyrimas vyks dėl piktnaudžiavimo ir turto iššvaistymo, trečiadienį pranešė Generalinė prokuratūra.

Jis pradėtas po to, kai viešojo intereso gynimo prokurorai anksčiau atsisakė taikyti viešojo intereso gynimo priemones.

Pastarasis viešojo intereso gynimo tyrimas buvo pradėtas pernai gruodžio mėnesį, tačiau nutarime atsisakyti taikyti tolesnes priemones nurodyta, jog „nustatytas tyrimo metu aplinkybes tikslinga įvertinti galimai padarytų nusikalstamų veikų aspektu“.

Prokuratūra nustatė, kad Lietuva COVID-19 vakcinas pirko iš penkių skirtingų gamintojų. Vakcinos pirktos vykdant Europos Komisijos (EK) inicijuotas ir organizuotas centralizuoto pirkimo procedūras, valstybėms iš anksto sutikus įsigyti pagal pro rata (prorcingumo) principą EK paskirtą vakcinų kiekį.

Atitinkamai, Lietuva įsigijo daugiau kaip 11 mln. vakcinų dozių už daugiau kaip 230 mln. eurų. Iš šio kiekio apie 2,5 mln. dozių vėliau buvo utilizuotos dėl pasibaigusio jų galiojimo termino bei kitų priežasčių.

Apytiksli sunaikintų vakcinų vertė siekia 46,5 mln. eurų, teigiama prokuratūros pranešime.

Viešojo intereso gynimo priemones atsisakyta taikyti dėl to, kad vakcinos buvo įsigytos ir pristatomos pagal Europos Komisijos sudarytas sutartis su gamintojais taikant Belgijos teisę ir nenustačius kitų teisinių pagrindų inicijuoti civilinės teisenos procesą.

Generalinė prokurorė per beveik pusketvirtų metų trunkančią savo kadenciją iš viso yra pradėjusi 14 ikiteisminių tyrimų, BNS nurodė prokuratūros atstovė Elena Martinonienė.

Pasak jos, Viešojo intereso gynimo skyriaus veikla yra viena iš N. Grunskienės kuruojamų sričių.

Autorė Jūratė Skėrytė

[email protected], +370 5 205 85 10, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: