2024.10.05 14:35 |Kategorija:  Cover news

Vilniuje susirinkusi rusų opozicija – skeptiška dėl saviškių vaidmens užpuolant L. Volkovą - SPECIALIAI BNS

Vilnius, spalio 5 d. (BNS). Į kasmetinį Vilniuje rengiamą Laisvosios Rusijos forumą šeštadienį susirinkusi šios šalies opozicija skeptiškai vertina pranešimus apie tai, kad išpuolį prieš velionio Aleksejaus Navalno bendražygį Leonidą Volkovą Lietuvos sostinėje galėjo užsakyti kitas opozicionierius, verslininkas Leonidas Nevzlinas.

Jie tvirtina, kad tokie teiginiai yra Kremliaus bandymas diskredituoti opoziciją ir jos rėmėjus. 

Rugsėjo pradžioje „Kovos su korupcija fondas“ (FBK) paskelbė tyrimo duomenis, kuriais bandoma įrodyti, kad Lenkijoje trims mėnesiams suimtas Anatolijus Blinovas, organizuodamas išpuolį prieš L. Volkovą, nuolat bendravo su L. Nevzlinu. 

Pastarasis, anot velionio A. Navalno komandos, užsakė L. Volkovo užpuolimą Vilniuje.

Rusijos opozicijos atstovas rašytojas ir apžvalgininkas Igoris Eidmanas BNS Vilniuje pareiškė, kad ši situacija yra „klasikinė Kremliaus provokacija“.

Anot jo, Maskva jau ne pirmą kartą rengia panašaus pobūdžio provokacijas prieš opoziciją ir paragino kritiškai vertinti pasirodžiusią informaciją, kuri, kaip teigia apžvalgininkas, turėtų būti grindžiama tik demokratinės valstybės teismo sprendimu. 

„Tai yra provokacija, kuri smogs mums visiems ir tiems, kurie su tuo neturi nieko bendra“, – sakė I. Eidmanas.

„Spręsti tokius dalykus, tvirtai teigti, kad jis kaltas dėl tokių dalykų, galima tik remiantis teismo proceso rezultatais, jei byla nagrinėjama demokratinėje šalyje“, – pridūrė jis.

„Nėra jokių faktų“

Šios informacijos patikimumu taip pat abejoja Latvijoje veikiančios organizacijos „Rusijos balsas“ atstovas Sergejus Kalininas.

Jis teigė manantis, kad šių duomenų pateikimas galėjo būti dar vienas Rusijos Federalinės saugumo tarnybos FSB bandymas manipuliuoti situacija ir sukompromituoti opoziciją.

„Buvo atvejų, kai FSB įsiterpė į opozicijos veiklą ir pakeitė kontekstą, kad diskredituotų mūsų judėjimą. Jie yra žinomi dėl manipuliavimo duomenimis, tad šį kartą aš visiškai netikiu, jog šios informacijos šaltiniai patikimi“, – BNS sakė S. Kalininas. 

Tuo tarpu teisininkė, mokslininkė, visuomenės ir politikos veikėja Jelena Lukjanova akcentavo, kad visus sprendimus dėl politinių provokacijų ir teisinių klausimų privalu palikti teismui, o ne žurnalistams.

Ji teigė, kad nors nuomonės gali skirtis, teisiniai įrodymai šioje situacijoje yra labai svarbūs siekiant objektyvumo ir teisingumo, o dabartinės A. Navalno komandos tyrimo išvados tik pakurstė opozicijai nepalankias emocijas. 

J. Lukjanova antrino bendražygiui S. Kalininui, kad kalbos, jog L. Volkovo užpuolimą galėjo organizuoti L. Nevzlinas, yra FSB užsakyta provokacija, kuria siekiama sukelti chaosą ir supriešinti opoziciją tarpusavyje.

Rusų žurnalistas Sergejus Timofejevas BNS sakė, kad kol nėra apčiuopiamų faktų, ne visus teiginius ir spėliones reikėtų laikyti tiesa.

Jis paragino palaukti, kol demokratinių šalių policija atliks tyrimą dėl šios situacijos, o visuomenę ir politikus – nepasiduoti kolektyvinei nuomonei ir išlaikyti kritišką požiūrį, kuris, pasako žurnalisto, yra daug svarbesnis už skubotus apibendrinimus ir nuomones. 

„Tai policijos reikalas (...). Dabar nėra jokių faktų“, – pareiškė S. Timofejevas. 

Kaltinimus neigia

Penktadienį Vilniuje prasidėjęs Laisvosios Rusijos forumas vyksta jau 13-ąjį kartą, dažniausiai jis ir organizuojamas Lietuvos sostinėje.

Forumo įkūrėjas Ivanas Tiutrinas ir Rusijos politikas bei žmogaus teisių gynėjas Garis Kasparovas BNS atsisakė komentuoti situaciją dėl išpuolio prieš L. Volkovą organizavimo.

I. Tiutrinas pareiškė, kad Vilniuje vykstantis renginys, kaip ir parama Ukrainai bei rusų kariams, kovojantiems ukrainiečių ginkluotųjų pajėgų pusėje, šiuo metu yra daug svarbesni. 

Laisvosios Rusijos forumas Lietuvoje rengiamas nuo 2016 metų du kartus per metus

A. Navalno bendražygiai teigia, kad informaciją apie L. Nevzliną jiems pateikė asmuo, kuris, manoma, turi artimų ryšių su FSB.

A. Navalno įkurtas „Kovos su korupcija fondas“ teigia kiek įmanoma patikrinęs gautus duomenis bendradarbiaudamas su žurnalistais tyrėjais ir padaręs išvadą, kad jų gauta informacija yra patikima.

Pats L. Nevzlinas tokius kaltinimus neigia.  Pasak jo, teisėsauga patvirtintų jų „absurdiškumą ir visišką nepagrįstumą“.

L. Nevzlinas kaltina A. Navalno komandą gaunant informaciją iš Rusijos vidaus ir sakė, kad FBK pastarojo meto veikla „visiškai atitinka Kremliaus informacinę politiką ir (..). Rusijos specialiųjų tarnybų nustatytas užduotis“.

Autorė Erika Petrova

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, spalio 04

2024.10.04 18:46
Užsienio naujienos 2024.10.04 18:46
2024.10.04 13:00
Užsienio naujienos 2024.10.04 13:00
2024.10.04 11:45
Įvairenybės, kultūra 2024.10.04 11:45
2024.10.04 10:03
Lietuvos politika 2024.10.04 10:03