2024.11.14 21:16 |Kategorija:  Cover news

Dėl „Nemuno aušros“ dalyvavimo valdžioje prie Seimo protestavo keli tūkstančiai žmonių (dar papildytas) (nuotraukos)

naujos 29–33 pastraipos

Vilnius, lapkričio 14 d. (BNS). Keli tūkstančiai žmonių prie Seimo ketvirtadienio vakarą protestavo prieš valdančiųjų socialdemokratų sprendimą į koaliciją įtraukti partiją „Nemuno aušra“, nes jos lyderis teisiamas dėl antisemitizmo.

Akcija „Dešimt tylos minučių“ surengta pirmąją naujojo Seimo posėdžio dieną, ji taip pat vyko Kaune ir Tauragėje. Protestą inicijavo teisininkas, rašytojas Justinas Žilinskas ir keli kiti aktyvistai.

Kreipdamiesi į susirinkusiuosius, renginio organizatoriai pabrėžė, kad tai pilietinė akcija, neturinti nieko bendro su politinėmis partijomis.

„Mums buvo sakoma, kad antisemitiniai pareiškimai (...) yra pavieniai, menkaverčiai ir į juos nereikia kreipti per daug dėmesio. Mes susirinkome pasakyti „ne“, mes nemanome, kad visa tai, kas vyksta, yra normalu, nes nemanome, kad į antisemitines apraiškas nereikia kreipti daug dėmesio“, – sakė vienas iš renginio organizatorių, filosofas Nerijus Milerius.

Jis pakvietė paminėti „atsakingą politiką tylos minute“.

„Netikiu, kad jis gali ką nors gero padaryti“

Mokytojas Antanas Jonušas ragino pasimokyti iš istorijos.

„Nors kartais sakoma, kad vienintelė istorijos pamoka yra, kad iš istorijos žmonės niekada nepasimoko, bet aš taip nemanau. Man atrodo, kad kiekvieną kartą turime pasirinkimą – pasimokyti iš istorijos arba nepasimokyti“, – kalbėjo jis.

Po jo kalbos tylos minute pagerbtos Holokausto aukos.

Dalis susirinkusiųjų buvo su vėliavomis, laikė plakatą „Nepasiduokime absurdui“.

„Manau, kad yra neteisinga, kad į Seimą eina tokie žmonės, kurie kursto neapykantą“, – BNS sakė 34-erių IT srityje dirbantis Justinas.

Tik vardu prisistatęs vyras teigė, kad už antisemitizmą teisiamo Remigijaus Žemaitaičio buvimas valdžioje gali sukelti dar didesnį visuomenės susiskaldymą.

„Man nepriimtina jo retorika, tai, ką jis šneka. Netikiu, kad jis gali ką nors gero padaryti“, – sakė 27-erių Eglė Misevičiūtė.

„Reikia kirsti šaknis“

Kaune į protesto akciją atėjo keli šimtai žmonių. Jie akciją paminėjo tylos minute, po to skandavo „Lietuva, Lietuva“ ir sugiedojo Tautišką giesmę.

„Nesutinkame su tuo, kas vyksta Seime. Su, kaip švelniau pasakius ir neįžeidus nieko, nors mus jau dabar įžeidinėja visi, kas netingi, antisemitizmu, tiesioginiu“, – BNS kalbėjo 54-erių Lina Nekrašienė.

„Kai atsiranda tokie dalykai, reikia kirsti šaknis. Reikia neleisti nė trupučio jokių pasiteisinimų, jokių niuansų, iš karto kirsti, neprileisti iki valdžios, keisti įstatymus, jeigu kažko trūksta“, – pridūrė ji.

Savo ruožtu 40-metis architektas Giedrius akcentavo, kad negalima toleruoti menkiausių antisemitizmo apraiškų, nes nuo mažų dalykų prasidėjo ir nacistinės Vokietijos vykdytas Holokaustas.

„Antisemizmas yra labai blogai. Tie žodžiai, atrodo, nieko neužgaus, bet nacių Vokietijoje viskas ir prasidėjo, kad kažkas pasakė, kažkas pabaksnojo, o paskui atsirado dujų kameros ir skerdynės“, – kalbėjo vyras.

Jis ragino Lietuvoje skelbti pirmalaikius rinkimus.

Kiek vėliau renginio į organizatoriai ant scenos pakvietė socialdemokratų kandidatą į premjerus Gintautą Palucką, tačiau šis nepasirodė, žmonės ėmė skanduoti: „Gėda, gėda.“

Netrukus vienas iš akcijos iniciatorių pagarsino kreipimąsi į G. Palucką, kuriuo prašoma nutraukti koalicijos sutartį su R. Žemaitaičio „aušriečiais“.

Besibaigiant akcijai, susirinkusieji sugiedojo Lietuvos himną.

Kaip BNS informavo Policijos departamentas, per akcijas Vilniuje, Kaune ir Tauragėje incidentų nefiksuota.

Vertina kaip nepasitenkinimą rinkimų rezultatais

G. Paluckas anksčiau ketvirtadienį žadėjo ateiti pasikalbėti su protestuotojais, jei tam netrukdys pirmasis Seimo posėdis.

„Mano įsivaizdavimas, kad tai yra mitingas prieš rinkimų rezultatus. Mano įsitikinimu, rinkimų rezultatų niekas kvestionuoti negali, nebuvo pažeidimų, jie pripažinti ir priimti“, – pasibaigus akcijai Seime žurnalistams sakė G. Paluckas.

Jis teigė, kad naujoji koalicija „atneša dialogo kultūrą“.

„Tačiau šiandien, kai aš šiandien matau, kad kai kurios kitos rinkimus pralaimėjusios politinės partijos organizuoja, aktyviai kviečia priešintis tironijai, aš vertinu kaip nepasitenkinimą rinkimų rezultatais“, – kalbėjo socialdemokratas.

Anot G. Palucko, koalicijos sutartis pasirašyta pirmadienį, tad protestus prieš ją reikėjo rengti anksčiau.

„Galima buvo daryti pirmadienį, galima buvo daryti (praėjusį – BNS) penktadienį, dabar sakyti, kad štai, mes esame nelabai patenkinti koalicija, tvarkoje, ir mūsų partijoje yra nelabai patenkintų, bet leiskite suformuoti Vyriausybę ir parodyti darbais, kad tas nepasitenkinimas galbūt neturi jokio pagrindo“, – dėstė kandidatas į premjerus.

Į šiuos pasisakymus vėliau ketvirtadienį socialiniuose tinkluose sureagavo vienas iš organizatorių Mantas Meškerys. Jis paragino socdemų kandidatą į premjerus paneigti savo žodžius, jog mitingas susijęs su rinkimus pralaimėjusiomis partijomis.

„Šį mitingą organizavau aš ir dar trys žmonės, kurie pirmą kartą gyvenime gyvai susitiko šiandien vakare Seimo aikštėje. Nei aš, nei kiti jokiais būdais nėra susiję su jokiomis politinėmis partijomis. Jūs mus viešai išvadinote tų partijų atstovais ir pareiškėte, kad šį mitingą organizavo jūsų politiniai oponentai. Tokiu būdu, jūs viešai paskleidėte melą apie mane ir dar tris asmenis“, – feisbuke rašė akcijos organizatorius.

„Atsakykite už savo šituos žodžius ir viešai juos paneikite. Jeigu jūs to nepadarysite aš kreipsiuosi į teismą, kadangi apie mane viešai išsakėte tikrovės neatitinkančią informaciją“, – pridūrė jis.

Priešingai nei apie protestą kalbėjo G. Paluckas, M. Meškerys tvirtino, jog renginio dalyviai pripažįsta rinkimų rezultatus.

„Mano asmeninę žinutę jūs gavote, perskaitėte ir į ją atsakėte, kad tikrai nelaikysite šio susirinkimo savo oponentų rengiamu. Taigi – jūs viską žinojote dar iki koalicijos pasirašymo. O dabar žurnalistams viešai kalbate visai priešingus dalykus“, – rašė vyras.

Užsienio šalių kritika

Socialdemokratai, Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ ir „Nemuno aušra“ sprendimą dirbti valdančiojoje daugumoje įtvirtino savaitės pradžioje.

Toks jų žingsnis sulaukė kritikos ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Šį sprendimą pasmerkė įtakingi Jungtinių Valstijų, Vokietijos, Lenkijos politikai.

Izraelio ambasada Lietuvoje pareiškė, kad „niekas neturėtų pritarti ar įteisinti antisemitinį diskursą dėl trumpalaikės politinės naudos“, ir nurodė besitikinti, jog Lietuvos įsipareigojimai kovoti su antisemitizmu nesusvyruos.

Valdančiąją daugumą formuojančių socialdemokratų kandidatas į premjerus Gintautas Paluckas žada tarptautiniams partneriams įrodyti, kad nuogąstavimai dėl antisemitų būsimoje valdžioje yra nepagrįsti.

Pasak jo, R. Žemaitaitis nedirbs ministru naujojoje Vyriausybėje, o už krašto apsaugą ir užsienio politiką bus atsakingi socdemai.

Siekdami sumažinti reputacinę žalą, valdančiosios partijos į koalicinę sutartį įtraukė įsipareigojimą kovoti „su antisemitizmu, ksenofobija ir bet kokios formos neapykantos kurstymu“. Tuo metu pats „aušriečių“ lyderis žada retorikos pokyčius bei pabrėžia būtinybę kovoti su antisemitizmu.

Nepaisant šių žingsnių, prezidentas Gitanas Nausėda „aušriečių“ įtraukimą į daugumą pavadino klaida ir pabrėžė, kad neskirs partijos narių ministrais.

Protestas ir Seime

Teismas šiuo metu nagrinėja baudžiamąją bylą, kurioje R. Žemaitaitis kaltinamas neapykantos kurstymu prieš žydus.

Konstitucinis Teismas dėl viešų pasisakymų apie žydus ir Izraelį R. Žemaitaitį yra pripažinęs sulaužius priesaiką ir šiurkščiai pažeidus Konstituciją. Po šio sprendimo R. Žemaitaitis atsisakė Seimo nario mandato, kad neįvyktų apkaltos procesas, o ketvirtadienį prisiekė kaip naujai išrinktas parlamentaras.

Buvę valdantieji, o dabar opozicijoje dirbantys liberalai ir konservatoriai per jo priesaiką Seime protestuodami paliko salę.

Politikas kaltinimus antisemitizmu atmeta ir sako savo įrašuose socialiniuose tinkluose kritikavęs Izraelį, o ne reiškęs neapykantą žydų tautai.

Komentuodamas prieš jį nukreiptą akciją, R. Žemaitatis sakė, kad tai – konservatorių suplanuotos strategijos dalis.

Autoriai: Augustas Stankevičius, Dominykas Biržietis, Saulius Jakučionis

Šį pranešimą iliustruojančią BNS Foto komandos parengtą fotogaleriją galite atsidaryti paspaudę nuorodą: https://bns.lt/nuotraukos/67364c9f834006db4ab13ffa

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.

Ketvirtadienis, lapkričio 14

2024.11.14 16:21
Lietuvos politika 2024.11.14 16:21
2024.11.14 15:20
Kriminalai 2024.11.14 15:20
2024.11.14 14:38
Lietuvos politika 2024.11.14 14:38
2024.11.14 14:32
Lietuvos politika 2024.11.14 14:32