2023.09.19 10:18 |Kategorija:  Cover news with delay

R. Žemaitaitis teigia savo pasisakymų nelaikantis antisemitiniais, jų nesigaili

Vilnius, rugsėjo 19 d. (BNS). Seimui antradienį žadant svarstyti iniciatyvą surengti apkaltą Mišrios Seimo narių grupės parlamentarui Remigijui Žemaitaičiui dėl jo pasisakymų, šis teigia, kad jo įrašai socialiniuose tinkluose nebuvo antisemitiniai ir kad savo žodžių nesigaili.

„Man nėra ko gailėtis. Gyvenime, matyt, aš jau esu pasiekęs pakankamai daug, kad turėčiau ko gailėtis“, – antradienį žurnalistams Seime sakė R. Žemaitaitis.

„Ne antisemitiniai (pasisakymai – BNS). (...) Jeigu jums atrodo, kad tai antisemitiniai pasakymai, man nuoširdžiai gaila jūsų teksto suvokimo skaitymo“, – pridūrė jis.

R. Žemaitaitis savo paskyroje feisbuke birželį piktinosi premjerės Ingridos Šimonytės vizitu Izraelyje, apkaltino žydus lietuvių trėmimu, žudymu. Politikas vertino žinią apie Izraelio nugriautą palestiniečių mokyklą, Izraelį prilygino karą Ukrainoje vykdančiam Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ir citavo antisemitinį eilėraštį.

Parlamentarai antradienį spręs, ar sudaryti laikinąją Seimo komisiją, kuri ištirtų, ar yra pagrindas pradėti apkaltą R. Žemaitaičiui.

Politikas sakė apkaltos nebijantis.

„Ne, o ko čia bijot? Bus proga dar, matyt, reitingus pasikelti kokius dešimt procentų“, – kalbėjo parlamentaras.

Reikalingus parašus inicijuoti apkaltą Seimo nariui praėjusią savaitę surinko valdantieji.

Jų vertinimu, tokiais sistemingai pasikartojančiais pasisakymais siekiama skatinti smurtą, priešiškumą, pateisinti neapykantą prieš visą žydų tautą ir provokuoti visuomeninę bei tautinę nesantaiką, o tai nesuderinama su Konstitucija ir šalies interesais tarptautinių santykių srityje.

Generalinė prokuratūra yra pradėjusi ikiteisminius tyrimus dėl viešo niekinimo ir neapykantos kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę. 

Dėl vieno iš šių pasisakymų – apie nugriautą palestiniečių mokyklą – partija „Laisvė ir teisingumas“ sustabdė R. Žemaitaičio narystę partijoje.

„Skaitykite kontekstą. Kada buvo nugriauta Palestinoje pastatyta mokykla už penkis milijonus Europos Sąjungos lėšų, aš ir pasakiau, kad jeigu taip ir toliau Palestinoje elgsis Izraelis, paslapties nėra, kad neapykanta žydams yra“, – kalbėjo R. Žemaitaitis.

Opoziciniai demokratai antradienį paskelbė griežtai smerkiantys antisemitinę politiko retoriką, tačiau nesutinkantys dalyvauti valdančiųjų bandymuose surengti apkaltą.

Pasak jo, apkalta būtų pasiektas priešingas rezultatas – R. Žemaitaitis gautų papildomą tribūną nesantaikai skleisti.

„Esame įsitikinę, kad Lietuvos teisėsauga tinkamai įvertins Seimo nario R. Žemaitaičio veiksmus ir po teisėsaugos sprendimo bus aišku, ar yra pagrindas apkaltai“, – pranešime sakė Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis.

Pagal Seimo statutą, apie apkaltos iniciatyvą paskelbus Seime, turi būti sudaroma specialioji tyrimo komisija, kuri pateiktų siūlymų pradėti apkaltos procesą pagrįstumui ištirti ir išvadai dėl pagrindo pradėti apkaltos procesą parengti. Išnagrinėjusi visas aplinkybes komisija teiks siūlymą, ar yra pagrindas pradėti apkaltos procesą, ar nėra.

Seimui patvirtinus išvadą, kad esama pagrindo apkaltai, jis turėtų kreiptis į Konstitucinį Teismą, kad šis konstatuotų, ar parlamentaras pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką, ar ne.

Jeigu pažeidimas būtų konstatuotas, nutarimas dėl Seimo nario mandato panaikinimo laikomas priimtu, jei už jį balsavo ne mažiau kaip trys penktadaliai arba ne mažiau kaip 85 Seimo nariai.

Autorė Greta Zulonaitė

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: