2023.10.01 14:50 |Kategorija:  Cover news with delay
AFP-Scanpix nuotr.

D. Tuskas: antivyriausybiniame mitinge Varšuvoje susirinko šimtai tūkstančių žmonių (papildytas)

Papildymai visame tekste

Varšuva, spalio 1 d. (AFP-BNS). Lenkijos opozicijos lyderis Donaldas Tuskas, sekmadienį kreipdamasis į minią sostinės centre, sakė, kad į antivyriausybinį mitingą Varšuvoje susirinko šimtai tūkstančių žmonių.

Buvusio premjero ir Pilietinės koalicijos vadovo D. Tusko sušauktu mitingu buvo siekiama sutelkti rinkėjus prieš spalio 15-ąją vyksiančius visuotinius rinkimus.

„Kai matau šiuos šimtus tūkstančių besišypsančių veidų, turiu gerą nuojautą, kad artėja lūžio akimirka mūsų tėvynės istorijoje“, – sakė D. Tuskas.

„Vyksta dideli pokyčiai – tai didžiojo Lenkijos atgimimo ženklas“, – šalininkams, užplūdusiems miesto centrą, sakė D. Tuskas.  Daugelis mitingo dalyvių laikė Lenkijos ir Europos Sąjungos vėliavas.

Ankstyvą rytą Varšuvoje iš visos Lenkijos pradėjo rinktis mitingo prieš vyriausybę dalyviai.

Kazimierzas Figzalas (Kazimežas Figzalas) sakė, kad į sostinę iš Pietvakarių Lenkijos atvyko per septynias valandas.

„Mums užtenka to, ką matome dabar – mūsų laisvė varžoma. Norime demokratijos savo vaikams ir anūkams“, – naujienų agentūrai AFP sakė 65-erių vyras.

Buvęs Lenkijos prezidentas, Nobelio taikos premijos laureatas ir kovos su komunizmu lyderis Lechas Walesa (Lechas Valensa) anksčiau sakė, kad planavo žygiuoti kartu su kai kurių kitų opozicinių partijų lyderiais.

„Žinome, ko [valdančioji partija] labiausiai bijo – opozicijos bendradarbiavimo“, – sakė vienas iš Naujųjų kairiųjų partijos lyderių Wlodzimierzas Czarzasty (Vlodzimežas Čažastis).

 „Akivaizdi vagystė“

Valdančioji partija, kuri dažnai konfliktuoja su ES ir yra kaltinama kenkimu teisinei valstybei, užtikrintai pirmauja apklausose. Sociologinių tyrimų bendrovės IBRiS paskelbtos apklausos duomenimis, už ją ketina balsuoti apie 35 proc. rinkėjų.

Opozicinis Pilietinės koalicijos aljansas ilgą laiką buvo antroje vietoje ir IBRiS apklausoje surinko 27 proc. rinkėjų balsų.

Tačiau, pasak D. Tusko, jo paties partijos užsakymu atliktos vidaus apklausos rodo, kad partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) persvara sumažėjo iki dviejų procentinių punktų.

„Galimybė yra ranka pasiekiama, dar niekas nenuspręsta“, – sakė D. Tuskas savo šalininkams šios savaitės pradžioje, kreipdamasis į minią Elblinge, Lenkijos šiaurėje, ir žadėdamas, kad po balsavimo atsakomybė teks valdžiai.

„Daugelis jų pateks į kalėjimą už akivaizdžią vagystę, įstatymų ir konstitucijos pažeidimą“, – sakė jis.

Katovicuose partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) lyderiai sekmadienį taip pat surengė mitingą.

Bartlomiejus Piela (Bartlomiejus Piela) atvyko iš Katovicų į Varšuvą dalyvauti opozicijos mitinge.

„Pažeidžiamos pagrindinės pilietinės teisės ir moterų laisvė pasirinkti, kaip jos nori gyventi, lenkų tautybės žmonės supriešinami vieni su kitais (...) Tikiuosi, kad eitynės sutelks žmones, kad tai pasikeistų“, – sakė 29-erių vyras. 

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: