2023.11.20 09:56 |Kategorija:  Cover news with delay
AP-Scanpix nuotr.

Iš anksto neskelbto vizito į Ukrainą atvyko JAV gynybos sekretorius L. Austinas (papildytas)

papildyta nuo ketvirtos pastraipos

Kyjivas, lapkričio 20 d. (AFP-BNS). Iš anksto neskelbto vizito į Ukrainą pirmadienį atvyko JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas (Loidas Ostinas).

Šiuo apsilankymu JAV siekia patikinti Ukrainą, jog Vašingtonas ir toliau rems jos kovą su įsiveržusiomis Rusijos pajėgomis.

L. Austinas „šiandien atvyko į Ukrainą susitikti su Ukrainos lyderiais ir sustiprinti tvirtą Jungtinių Valstijų paramą Ukrainos kovai už laisvę“, sakoma Pentagono pareiškime apie kelionę, apie kurią anksčiau nebuvo pranešta dėl saugumo sumetimų.

„Jis taip pat pabrėš nuolatinį JAV įsipareigojimą teikti Ukrainai saugumo pagalbą, kurios jai reikia apsiginti nuo Rusijos agresijos“, – teigiama pranešime.

„Ką tik atvykau į Kyjivą susitikti su Ukrainos vadovais. Šiandien esu čia, kad perduočiau svarbią žinią – Jungtinės Valstijos ir toliau palaikys Ukrainą kovoje už laisvę prieš Rusijos agresiją tiek dabar, tiek ateityje“, – socialiniame tinkle „X“ parašė pats gynybos sekretorius, pasidalijęs nuotrauka iš traukinių stoties, kur jį pasitiko JAV ambasadorė Bridget Brink (Bridžit Brink).

Šis L. Austino vizitas į Kyjivą, kur jis atvyko traukiniu iš Lenkijos, yra antroji Pentagono vadovo kelionė nuo 2022 metų vasario, kai Rusija pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą.

Vašingtonas yra didžiausias karinės pagalbos Kyjivui teikėjas, o Amerikos pagalbos sumažinimas būtų didelis smūgis Ukrainai, kuri ruošiasi antrajai karo žiemai.

L. Austinas ir valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) per spalį vykusį posėdį ragino įstatymų leidėjus išlaikyti paramą Ukrainai, o JAV gynybos departamento vadovas sakė, kad „be mūsų paramos (Ukrainai), (Rusijos prezidentui Vladimirui) Putinui pasiseks“.

Tačiau kai kurie įstatymų leidėjai respublikonai nepritaria tolesniam pagalbos teikimui, o nauja parama Ukrainai nebuvo įtraukta į praėjusią savaitę patvirtintą laikiną susitarimą, kuriuo siekiama išvengti JAV vyriausybės uždarymo.

Vis dėlto JAV parama nebuvo sustabdyta, ir vis dar galima pasinaudoti anksčiau patvirtinta pagalba, nors jos ir mąžta.

Jungtinės Valstijos buvo vienos tarptautinės paramos Ukrainai iniciatorių, greitai subūrusios koaliciją ir koordinavusios dešimčių šalių pagalbą Rusijos užpultai Ukrainai.

Ukrainos rėmėjai taip pat rengia mokymus ukrainiečiams kariams, o Jungtinės Valstijos ir kitos šalys įvedė griežtas sankcijas Rusijai, tarp kurių – finansų institucijos, technologijų importas ir energijos eksportas.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: