2024.06.30 10:25 |Kategorija:  Cover news with delay

„Hamas“ pareigūnas: JAV pasiūlymuose dėl paliaubų Gazos Ruože nėra nieko naujo

Beirutas, birželio 30 d. (AFP-BNS). Aukšto rango palestiniečių islamistų grupuotės „Hamas“ pareigūnas šeštadienį Beirute pareiškė, kad derybose su Izraeliu dėl susitarimo dėl ugnies nutraukimo ir įkaitų išlaisvinimo nepadaryta jokios pažangos.

Praėjusį mėnesį Jungtinių Valstijų prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) pateiktame plane, kurį, anot jo, pasiūlė Izraelis, buvo numatytos šešių savaičių paliaubos ir Izraelio pasitraukimas iš tankiai apgyvendintų teritorijų bei kai kurių įkaitų paleidimas mainais į Izraelyje laikomus palestiniečių kalinius.

Pasak JAV naujienų svetainės „Axios“, trys tiesiogiai informuoti šaltiniai teigė, kad Vašingtonas pateikė naują siūlomo susitarimo dalių formuluotę.

Šeštadienį Libane įsikūręs „Hamas“ pareigūnas Osama Hamdanas patvirtino, kad islamistų judėjimas naujausią pasiūlymą gavo birželio 24 dieną, tačiau jame nebuvo „nieko naujo“.

„Galime pasakyti, kad kol kas derybose dėl [Izraelio] agresijos sustabdymo nepadaryta jokios realios pažangos“, – sakė jis spaudos konferencijoje.

Pagal J. Bideno pateiktą planą kol kas nepavyko susitarti, nes abi šalys laikosi savo reikalavimų.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) yra pareiškęs, kad tęs karą tol, kol „Hamas“ bus visiškai nugalėta ir išlaisvinti visi įkaitai.

„Hamas“ reikalauja ilgalaikių paliaubų ir visiško Izraelio pajėgų išvedimo iš Gazos Ruožo.

O. Hamdanas teigė, kad šie pasiūlymai yra „tik laiko švaistymas ir suteikia papildomo laiko okupantams (Izraeliui) vykdyti genocidą“.

Jis taip pat sakė, kad „Hamas“ spaudžiamas priimti Izraelio siūlomą susitarimą „tokį, koks jis yra, be jokių pakeitimų“.

Karas prasidėjo spalio 7 dieną „Hamas“ surengus išpuolį Pietų Izraelyje, kai žuvo 1 195 žmonės, daugiausia civiliai.

Kovotojai taip pat paėmė įkaitų, iš kurių 116 tebėra Gazos Ruože, nors kariuomenė teigia, kad 42 žuvo.

Remiantis „Hamas“ valdomos Gazos Ruožo sveikatos ministerijos duomenimis, per Izraelio atsakomąjį puolimą žuvo mažiausiai 37 834 žmonės, taip pat daugiausia civiliai.

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.