2024.07.02 13:11 |Kategorija:  Cover news with delay

Teisėjų korupcijos byloje R. Malinauskui siūloma bauda, eksteisėjams – kalėjimas

Kaunas, liepos 2 d. (BNS). Teisėjų korupcijos byloje prokurorai Druskininkų merui Ričardui Malinauskui dėl kyšio davimo prašo skirti 60 tūkst. eurų baudą, daliai buvusių teisėjų siūlomas realus laisvės atėmimas.

Tokias bausmes Kauno apygardos teisme antradienį prokurorai pasiūlė sakydami  baigiamąją kalbą.

R. Malinauskas šioje byloje kaltinamas per tarpininkus davęs kyšį, kad civilinėje byloje dėl vadinamojo Vijūnėlės dvaro būtų priimti palankūs sprendimai ir jis nebūtų nugriautas.

„Šita veika padaryta nesinaudojant valstybės tarnybos privilegijomis ar pareigomis. Tokių duomenų nebuvo gauta nei ikiteisminio tyrimo, nei bylos nagrinėjimo metu. Šiuo atveju R. Malinauskas kaltinamas veikęs kaip privatus asmuo. Tokiam asmeniui nėra taikoma tokia poveikio priemonė“, – komentavo prokurorė Vilma Vidugirienė žurnalistų paklausta, kodėl merui neprašoma drausti eiti pareigas.

Byloje taip pat teisiamam buvusiam Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėjui Egidijui Laužikui, kaltinamam už kyšį priėmus palankų sprendimą stabdyti minėto pastato griovimą, prokurorai prašo skirti 10 tūkst. eurų baudą.

Korupcija kaltinamam buvusiam Apeliacinio teismo teisėjui Viktorui Kažiui siūloma pusketvirtų metų, to paties teismo buvusiam teisėjui Konstantinui Gurinui – pustrečių metų laisvės atėmimo.

Buvusiam Vilniaus apygardos teismo teisėjui Henrichui Jaglinskiui prašoma skirti trejus metus kalėjimo ir 7,5 tūkst. eurų baudą, buvusiam Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjui Robertui Rainiui – 15 tūkst. eurų baudą.

Taip pat už korupciją teisiamam buvusiam R. Malinausko patarėjui, dabartiniam Druskininkų tarybos nariui Aivarui Kadziauskui prokurorai siūlo skirti 60 tūkst. eurų baudą.

Iš jo su R. Malinausku prokurorai solidariai prašo konfiskuoti ir 30 tūkst. eurų kaip nusikalstamos veikos padarymo priemonės dalį, žemesnės instancijos teismo grąžinta interesantui Druskininkų merui.

Buvusiam LAT padėjėjui Airingui Kartanui siūloma 7,5 tūkst. eurų bauda.

Likę kaltinamieji yra advokatų klientai, įtariamos korupcijos grandinės tarpininkai, jiems daugiausia prašoma baudų. Griežčiausia atsakomybė gresia tarpininkavimu dėl kyšių kaltinamai Oksanai Sakalauskienei, jai prašoma skirti ketverius metus laisvės atėmimo ir 60 tūkst. eurų baudą.

Iš viso byloje kaltinimai pateikti 16-ai fizinių asmenų ir bendrovei „VVM Servis“. Juridiniam asmeniui prokuratūra prašo skirti likvidavimą, kadangi įmonei šiuo metu vykdoma bankroto procedūra.

Kaip antradienio posėdyje sakė prokuroras Aleksandras Kazakovas, kaltinamieji byloje daugiau ar mažiau neigė pinigų perdavimo faktus, kiti neneigė perdavimo fakto, bet neigė, kad tai buvo kyšiai.

„Perduoti kyšiai nebuvo rasti ir išimti, bet vien tai, kad kyšis nebuvo rastas, neatleidžia nuo atsakomybės taikymo“, – teigė prokuroras.

„Manau, byloje pavyko nustatyti, kieno nauda ir interesais veikė kaltinamieji. Visi kaltinamieji siekė, kad teisėjai, kuriems inkriminuotas kyšininkavimas, priimtų (…) pageidaujamus sprendimus“, – taip pat pažymėjo A. Kazakovas.

Jis baigdamas savo kalbą tvirtino, jog korupciniai nusikaltimai kaip kyšininkavimas, prekyba poveikiu ir papirkimas pažeidžia valstybės tarnybos principus ir daro žalą valstybei.

„Padaroma žala normaliam valstybės institucijų funkcionavimui ir veiklai, pažeidžiamas valstybės tarnybos prestižas ir visuomeninis interesas“, – sakė A. Kazakovas.

Visi 12 šios bylos epizodų susiję su buvusiu advokatu Drąsučiu Zagrecku, tarpininkavusiu kyšininkavimo schemose. Jis atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės, nes bendradarbiavo su teisėsauga, jam suteiktas valstybės saugomo liudytojo statusas.

Iš viso duotų arba sutartų kyšių sumos šioje byloje siekia nuo kelių iki keliasdešimties tūkstančių eurų.

Didelės apimties byla iš esmės pradėta nagrinėti 2022-ųjų gruodį, įrodymų tyrimas baigtas 2024-ųjų gegužę. Proceso dalyvių baigiamųjų kalbų teismas pradėjo klausyti birželio pirmoje pusėje.

Kiti posėdžiai šioje byloje numatyti nuo rugpjūčio 20 dienos, juose baigiamąsias kalbas pradės kaltinamųjų gynėjai.

Nelegaliu pripažintas Vijūnėlės „dvaras“ nugriautas 2019-ųjų spalį, po atitinkamo LAT sprendimo. Druskininkų valdžia dėjo pastangas, kad pastatas būtų išsaugotas.

Autorius Dominykas Biržietis

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.