2024.07.02 14:53 |Kategorija:  Cover news with delay

Prisaikdintas naujasis Nyderlandų premjeras, kurio misija – suvaldyti migraciją (papildytas)

naujas antras skyrelis

Haga, liepos 2 d. (AFP-BNS). Nyderlandų karalius Willemas Alexanderis (Vilemas Aleksanderis) antradienį prisaikdino buvusį žvalgybos vadovą Dicką Schoofą (Diką Schoofą) naujuoju šalies ministru pirmininku.

Šis vadovaus netvirtos dešiniųjų koalicijos kabinetui, sieksiančiam įgyvendinti griežčiausią Nyderlandų istorijoje imigracijos politiką.

Praėjus daugiau nei septyniems mėnesiams po kraštutinių dešiniųjų lyderio Geerto Wilderso (Gerto Vilderso) pergalės rinkimuose D. Schoofas perėmė valdžią iš Marko Rutte (Marko Rutės) po 14 metų jo vadovavimo.

Naujasis premjeras puošnioje karališkųjų rūmų menėje pristatė Willemui Alexanderiui savo ministrus ir kiekvienas iš jų prisiekė ištikimybę karaliui bei konstitucijai.

„Labai laukiu, kada galėsiu pradėti dirbti ministro pirmininko pareigose“, – rašė D. Schoofas socialiniame tinkle „X“ po nuotrauka, kurioje matyti, kaip jis kartu su karaliumi pasirašinėja dokumentus.

„Už saugius ir teisingus Nyderlandus su socialiniu saugumu visiems. Už migracijos suvaldymą, dialogą, pasirinkimą ir aiškų požiūrį į jį. Galite manimi pasikliauti“, – pridūrė jis.

G. Wildersas buvo priverstas atsisakyti savo ambicijų tapti ministru pirmininku, kad išsaugotų įtemptas derybas dėl koalicijos – kai kurie partneriai manė, kad jo antimusulmoniški ir euroskeptiški pareiškimai yra pernelyg radikalūs, kad jis galėtų vadovauti šaliai.

Keturios koalicijos partnerės galiausiai susitarė, kad partijų lyderiai nepretenduos į vyriausybės kėdes, o 67 metų D. Schoofas, anksčiau vadovavęs Nyderlandų slaptajai tarnybai, tapo kompromisiniu pasirinkimu.

Aistringam bėgikui prireiks visos jo ištvermės ir patirties Hagoje, kad išlaikytų braškančios koalicijos partnerius bendrame kelyje.

Amsterdamo universiteto politinio pliuralizmo profesorė Sarah de Lange (Sara de Lang) naujienų agentūrai AFP sakė, kad D. Schoofui „teks daug dirbti, kad suvaldytų ideologinius ir asmeninius konfliktus“.

Jis pažadėjo ryžtingai įgyvendinti koalicijos planus dėl griežčiausios visų laikų prieglobsčio suteikimo politikos ir išsamiausio priemonių rinkinio migracijai suvaldyti.

26 puslapių koalicijos susitarime, pavadintame „Viltis, drąsa ir išdidumas“, taip pat raginama išnagrinėti idėją perkelti Nyderlandų ambasadą Izraelyje iš Tel Avivo į Jeruzalę.

Pats D. Schoofas teigė, kad siekia būti visų Nyderlandų piliečių ministru pirmininku, ir pridūrė: „Aš esu be partijos. Nesiruošiu keliaklupsčiauti ponui Wildersui.“

S. de Lange sakė, jog G. Wildersas turės gerokai pasistengti, kad išlaikytų savo Laisvės partijos (PVV) vienybę, o D. Schoofui, pasak jo, bus suteikta erdvė.

„Turėdamas didelę vadovavimo vyriausybinėms agentūroms patirtį, jis tikrai žinos, kaip apginti savo poziciją, – nurodė ji. – Tačiau vis dar lieka neatsakytas klausimas, kaip jis reaguos, jei Wildersas bandys daryti jam spaudimą viešai kritikuodamas jo veiklą „X“.“

Antradienį paskelbta nauja „Ipsos I&O“ apklausa parodė, kad pasitikėjimas vyriausybe išaugo iki 42 proc., nors 2022 metų rugsėjį jis buvo tik 29 procentai.

M. Rutte rekordinio vadovavimo pabaiga

D. Schoofas yra atlikęs svarbų vaidmenį krizinėse situacijose – jis vadovavo Nyderlandų tyrimui dėl oro linijų bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvo numušimo virš Ukrainos 2014 metų liepą.

Visi 298 lėktuve buvę žmonės, iš jų 196 – olandai, žuvo. Už katastrofą atsakingi Maskvos remiami separatistai, iš savo kontroliuojamos teritorijos paleidę Rusijoje pagamintą vidutinio nuotolio raketą BUK.

Buvęs Darbo partijos narys D. Schoofas sulaukė kairiųjų opozicijos lyderio Franso Timmermanso (Franso Timermanso) palaikymo. Tačiau šis vis dėlto apibūdino jį kaip „neabejotinai Wilderso kandidatą“.

Nyderlandai į dešinę politinio spektro pusę pasuko tuo metu, kai kraštutinių dešiniųjų partijų populiarumas išaugo keliose Europos šalyse.

Prancūzijoje sekmadienį vykusiame pirmajame pirmalaikių parlamento rinkimų ture skambią pergalę iškovojo partija „Nacionalinis sambūris“ (RN).

D. Schoofo atėjimas į valdžią užbaigia rekordinę M. Rutte premjero karjerą, trukusią 14 metų.

Pastarasis, garsėjantis tuo, kad į darbą važinėja dviračiu ir pakeliui dažnai valgo obuolius, bus kitas NATO generalinis sekretorius.

M. Rutte kadenciją lydėjo daugybė skandalų, kurie paskandino jo vyriausybę, tačiau jis pats liko valdžioje ir dėl savo gebėjimo išsilaikyti aukščiausiame poste pelnė pravardę „tefloninis Markas“.

Sekmadienį sakydamas atsisveikinimo kalbą jis atsiprašė už skandalą, kai tūkstančiai tėvų buvo neteisingai apkaltinti apgaule prašius išmokų vaikui išlaikyti.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.