2024.07.05 13:51 |Kategorija:  Cover news with delay

V. Orbanas atvyko vizito į Maskvą (papildytas)

Budapeštas, liepos 5 d. (AFP-BNS). Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas atvyko vizito į Maskvą, kur susitiks su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, penktadienį pranešė jo atstovas spaudai.

„V. Orbanas atvyko į Maskvą, vykdydamas taikos misiją“, – nacionalinei naujienų agentūrai MTI sakė jo spaudos sekretorius Bertalanas Havasi (Bertalanas Havašis).

Rusijos valstybinė žiniasklaida parodė vaizdus iš Kremliaus, kur matyti, kaip V. Putinas spaudžia ranką svečiui.

Europos Sąjunga savo ruožtu pareiškė, kad jis ten keliauja ne įgaliotas bloko, o vadovaudamasis vien savo šalies dvišaliais ryšiais su Rusija.

„Premjeras Orbanas negavo jokių įgaliojimų iš ES Tarybos aplankyti Maskvą“, – pareiškime pabrėžė ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis).

„Ši pozicija neapima oficialių ES ir prezidento Putino kontaktų. Taigi Vengrijos ministras pirmininkas jokia forma neatstovauja ES, – pridūrė jis. – Verta priminti, kad Tarptautinis Baudžiamasis Teismas prezidentui Putinui pateikė kaltinimus ir išdavė arešto orderį dėl jo vaidmens, susijusio su priverstiniu vaikų deportavimu iš Ukrainos į Rusiją.“

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) taip pat atsiribojo nuo V. Orbano, kurio šalis šią savaitę pagal rotacijos principą perėmė pirmininkavimą blokui, vizito pas už karo nusikaltimus ieškomą Rusijos vadovą.

„Nuolaidžiavimas nesustabdys Putino, – socialiniame tinkle „X“ rašė ji. – Tik vienybė ir ryžtas padės pasiekti visapusišką, teisingą ir ilgalaikę taiką Ukrainoje.“

27 šalių blokas griežtai priešinasi Rusijos karui Ukrainoje ir dėl invazijos Maskvai įvedė precedento neturinčių 14 sankcijų paketų.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) anksčiau pakartojo bendrą ES poziciją, kad „jokios diskusijos apie Ukrainą negali vykti be Ukrainos“.

„Taika neįmanoma be dialogo“

V. Orbanas yra vienintelis ES lyderis, palaikantis glaudžius ryšius su Kremliumi po 2022 metais Rusijos įvykdytos invazijos į Ukrainą.

Pirmadienį Vengrija perėmė pirmininkavimą Europos Sąjungai pagal rotacijos principą, o tai suteikia Vidurio Europos šaliai įtakos bloko darbotvarkei ir prioritetams ateinantį pusmetį.

Tai pirmasis bet kurio ES lyderio apsilankymas pas V. Putiną po Austrijos kanclerio Karlo Nehammerio (Karlo Nehamerio) 2022 metų balandį.

V. Orbanas ir V. Putinas ankstesnį kartą buvo susitikę 2023-iųjų spalį Pekine, kur aptarė bendradarbiavimą energetikos srityje.

Antradienį Vengrijos lyderis Kyjive susitiko su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Vizito metu V. Orbanas paragino Ukrainą siekti „greitų paliaubų“ su Rusija, kad būtų paspartintos taikos derybos.

V. Zelenskis savo ruožtu paragino V. Orbaną paremti Kyjivo siūlomus žingsnius siekiant taikos išvien su tarptautiniais partneriais.

Vengrijos vadovas penktadienį tvirtino, kad taikos neįmanoma pasiekti be dialogo.

„Jei tik sėdėsime Briuselyje, prie taikos nepriartėsime. Reikia imtis veiksmų, – kalbėjo V. Orbanas savo interviu Vengrijos visuomeniniam radijui, paklaustas apie savo antradienio vizitą į Ukrainą.

Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas išreiškė abejonių dėl V. Orbano kelionės į Maskvą, o Suomijos ministras pirmininkas Petteri Orpo (Peteris Orpas) pavadino tai nerimą keliančia naujiena.

V. Orbanas ne kartą siekė sušvelninti ES sankcijas Maskvai dėl invazijos į Ukrainą.

Nuo 2010 metų valdžioje esantis nacionalistų lyderis nuolat kritikuoja Europos finansinę ir karinę paramą Kyjivui ir ilgas savaites blokavo 50 mlrd. eurų pagalbos paketą.

Jis taip pat atvirai prieštaravo deryboms su Ukraina dėl narystės ES ir Briuselio sankcijoms Maskvai, nors Budapeštas nepasinaudodavo veto teise, kad užkirstų kelią šiems veiksmams.

Šių metų pradžioje V. Orbanas pasveikino V. Putiną, perrinktą per rinkimus, kuriuos Vakarai pasmerkė.

Jis teigiamai įvertino tai, kad Vengrija ir Rusija palaiko dialogą ir „abipusę pagarbą“ net ir sudėtingomis geopolitinėmis aplinkybėmis.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Šeštadienis, spalio 05

2024.10.05 15:51
Užsienio naujienos 2024.10.05 15:51

Penktadienis, spalio 04

2024.10.04 18:46
Užsienio naujienos 2024.10.04 18:46
2024.10.04 13:00
Užsienio naujienos 2024.10.04 13:00
2024.10.04 11:45
Įvairenybės, kultūra 2024.10.04 11:45
2024.10.04 10:03
Lietuvos politika 2024.10.04 10:03
2024.10.04 08:21
Užsienio naujienos 2024.10.04 08:21