2024.10.18 11:50 |Kategorija:  Cover news with delay

Moldovoje tvyro nerimas dėl Rusijos kišimosi į rinkimus

Orhėjus, Moldova, spalio 18 d. (AFP-BNS). Moldovos valdžios institucijos baiminasi, kad sekmadienį vyksiančiuose prezidento rinkimuose, apjungtuose su referendumu dėl narystės Europos Sąjungoje (ES), iki ketvirtadalio potencialių rinkėjų balsų gali būti nupirkta už Rusijos pinigus, pareiškė Moldovos policijos viršininkas.

Orhėjuje – iš šalies pabėgusio prorusiško politiko Ilan Shoro (Ilano Šoro) bastione – praėjusios savaitės gale vyravo šventinė atmosfera: centrinėje aikštėje vyko vyno festivalis, grojo liaudies muzika ir buvo šokami tradiciniai šokiai.

Tačiau prieš pat savaitgalį policija sulaikė keturis miesto savivaldybės darbuotojus, įtariamus kišimusi į rinkimus.

Šie sulaikymai įvykdyti po virtinės reidų, surengtų po to, kai policija atskleidė plataus masto balsų pirkimo schemą šalyje, besiribojančioje su karo draskoma Ukraina.

Moldovos vyriausybė ne kartą perspėjo dėl Rusijos kišimosi, proeuropietiškų pažiūrų prezidentei Maiai Sandu (Majai Sandu) siekiant antrosios kadencijos ir balso „taip“ pergalės referendume dėl stojimo į ES.

Vašingtonas šią savaitę apkaltino Rusiją „aktyviais veiksmais siekiant pakenkti Moldovos rinkimams“, o ES paskelbė naujas sankcijas keliems asmenims.

Vandalizmas ir apmokymai kelti neramumus

Moldovos policijos viršininkas Viorelas Cernauteanu (Viorelas Černeucianas) naujienų agentūrai AFP teigė, kad iš Rusijos buvo pervesti milijonai dolerių iki 300 tūkst. žmonių, arba maždaug ketvirtadaliui tų, kurie, kaip tikimasi, sekmadienį balsuos 2,6 mln. gyventojų turinčios šalies prezidento rinkimuose, siekiant juos papirkti, ir apibūdino tai kaip precedento neturintį reiškinį.

Jis nurodė, kad įtartini bankiniai pervedimai buvo atlikti 150 tūkst. žmonių.

„Jei darome prielaidą, kad šie žmonės turi šeimos narį, gaunasi jau 300 tūkstančių. Kalbame apie daugiau nei 25 proc. rinkėjų Moldovos Respublikoje platformą“, – sakė V. Cernauteanu.

Pasak valdžios institucijų, policija surengė apie 350 reidų ir sulaikė šimtus žmonių dėl įtariamų sukčiavimo planų.

Be to, nustatyta, kad šimtai jaunuolių Rusijoje ir Balkanuose buvo apmokyti kelti masinius neramumus Moldovoje, įskaitant teisėsaugos pareigūnų provokavimo taktiką, anksčiau spaudos konferencijoje žurnalistams sakė V. Cernauteanu.

Prieš sekmadienį vyksiantį balsavimą valstybinės institucijos dažnai atakuojamos melagingais pranešimais apie padėtas bombas, o vyriausybės pastatai buvo apipilti raudonais dažais. Policija teigia, kad už vandalizmą yra atsakingi Kremliaus užverbuoti žmonės.

Pasak Moldovoje įsikūrusio analitinio centro „WatchDog.md“ eksperto Andrei Curararu (Andrejaus Kureraraus), toks vandalizmas „skatina naratyvą, kad žmonės yra nepatenkinti, apimti beviltiškumo ir pasirengę padaryti bet ką, kad išreikštų savo nepasitenkinimą valdžia“.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas šią savaitę pareiškė, kad Rusija kategoriškai atmeta kaltinimus dėl kišimosi į rinkimus.

I. Shoras – buvęs Orhėjaus meras, pernai už akių nuteistas už sukčiavimą, – apkaltino Moldovos vyriausybę verčiant šalį „policine valstybe“ ir paragino žmones per referendumą pasakyti „griežtą „ne“ ES melui ir apgaulei“.

Kaltindamos prorusišką žiniasklaidą ir aktyvistus dezinformacijos skleidimu, valdžios institucijos uždarė daugybę žiniasklaidos priemonių ir „Telegram“ kanalų.

„Esame ties riba“

Orhėjaus mieste, esančiame maždaug už 50 km į šiaurę nuo sostinės Kišiniovo, kurį kai kas pravardžiuoja „Šorhėjumi“, prorusiška parlamento narė Marina Tauber, I. Shoro bendražygė, kalbėjo vyno šventėje ir perdavė „linkėjimus nuo mūsų lyderio Ilano Shoro“.

Vadindama Rusiją Moldovos strategine partnere, ji AFP sakė, kad referendumas dėl narystės ES „gali būti priimtas tik tuo atveju, jei jis bus suklastotas“, ir pasmerkė, jos žodžiais, I. Shoro šalininkų bauginimą.

M. Tauber jau daugiau nei metus yra tiriama dėl kaltinimų neteisėtai finansavus uždraustą oligarcho partiją, jai neleidžiama išvykti iš Moldovos.

Daugelis kalbintų Orhėjaus gyventojų vengė kalbėtis su AFP, tačiau kai kurie iš jų išreiškė nepritarimą referendumui.

„Esame ties riba. Ji nori parduoti mūsų Moldovą“, – sakė 63 metų pensininkė Zinaida Leonte (Zinaida Leontė), turėdama omenyje šalies prezidentę.

75 metų Galina Burduniuc (Galina Burduniuč) sakė norinti, kad moldavai „gyventų taip, kaip gyvenome iki šiol, laisvai, o ne kad kažkas atvyktų į mūsų šalį ir mums įsakinėtų“.

„Mes patys galime sau vadovauti“, – pridūrė ji.

Tačiau kiti pritaria Moldovos, vienos skurdžiausių Europos šalių, prisijungimui prie ES.

67 metų pensininkas Feodoras Gancu (Feodoras Gančus) iš Orhėjaus rajono sakė, kad daugelis žmonių pardavė savo balsus negalvodami apie rytojų.

„Jie galvoja tik apie pinigus, kuriais gali mėgautis šiandien“, – sakė jis ir pridūrė, kad tikisi, jog šalis „susilygins su europiečiais“.

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, spalio 18

2024.10.18 14:25
Užsienio naujienos 2024.10.18 14:25
2024.10.18 14:07
Užsienio naujienos 2024.10.18 14:07
2024.10.18 12:58
Užsienio naujienos 2024.10.18 12:58
2024.10.18 12:00
Užsienio naujienos 2024.10.18 12:00
2024.10.18 11:50
Užsienio naujienos 2024.10.18 11:50
2024.10.18 11:49
Lietuvos politika 2024.10.18 11:49